Filippiiniläistä Escrimaa Tampereella BIFF:in tyyliin opetettuna vuodesta 1998

BIFF-tyylin escrima

BIFF-escrima on englantilaisen Jay Dobrinin escrima-tyyli, jonka hän on luonut Rene Latosan escriman sekä muun harjoittelunsa pohjalta. Lähin sukulainen tunnetuimmista tyyleistä on juuri mainittu Latosa-escrima. Suomeen BIFF-escriman on tuonut Kaj Westersund.

BIFF

BIFF-logo
BIFF:n logo

British International Fighters Federation (BIFF) on Jay Dobrinin escriman ja chinese boxingin opettamiseen keskittyvä järjestö, jonka päämaja sijaitsee Englannissa. BIFF-escrima sisältää pääosin aseellista kamppailua ja chinese boxing painottaa aseetonta puolta. Suurelta osin wing chun -pohjaista chinese boxingia ei Suomessa juuri harjoitella ja BIFF toimiikin synonyyminä BIFF-escrimalle.

BIFF:in jäseneksi liittymistä edellytetään vain graduointeja suorittavilta harrastajilta, harjoittelemiseen tai leireilyyn jäsenyyttä ei ole vaadittu. BIFF:in edustajana Suomessa toimii Kaj Westersund.

BIFF-escriman sisältö

BIFF:in perusharjoittelun aseet ovat:

 • keppi: n.65cm
 • lyhyt keppi: n.15-20cm
 • pitkä veitsi: macheten kokoluokkaa, terävä
 • edistyttäessä muut eri kokoiset teräaseet

BIFF:issä on mahdollisuus graduointeihin ja järjestelmällinen opetus rakentuu usein graduointivaatimusten linjoja noudattaen, vaikka oppilas ei tasoja suorittaisikaan. Suomessa käytössä olevassa graduointijärjestelmässä on mahdollista suorittaa seuraavat värillisin kolmioin ilmaistavat arvot:

 • asteet (oppilasasteet, grades) 1->6
 • tasot (ohjaajatasot, levels) 1->5
 • valmentaja (coach)

Escrima-harjoittelun alkuvaiheessa opetetaan kokoelma suoraviivaisia torjuntoja ja lyöntisarjoja, jotka sopivat moniin tilanteisiin. Väistöjä ja liikkumista harjoitellaan enemmän edistymisen myötä tulevissa harjoitteissa, kun ase ja vartalo alkavat pysyä lajinomaisesti hallinnassa.

Opetettavat tekniikat ovat pääosin aseella asetta vastaan suoritettavia pystykamppailutekniikoita. Aseettomana asetta vastaan (ja päinvastoin) tilanteita harjoitellaan ylempien oppilasasteiden aikana.

Varsinaista painia tai aseettomana aseetonta hyökkääjää vastaan tehtävää tekniikkaa BIFF:issä ei välttämättä opeteta, vaan se tulee soveltaa itse BIFF:in tekniikoista ja harjoitteista löytyvistä periaatteista. Ohjaajasta riippuen voidaan kuitenkin harjoitella esimerkinomaisia sovelluksia aseettomasta escrimasta, chinese boxingista tai muusta sopivasta järjestelmästä. Näiden tarkoitus on auttaa omien sovellusten löytymistä, ei tulla ulkoa opetelluiksi.

Dobrin antaa itse ymmärtää harjoittelevansa vain yhtä tyyliä, omaa tyyliään, jossa kaikki hänen oppimansa on sulautunut yhdeksi. Jakaminen kahteen osaan mahdollistaa kuitenkin pelkän asetekniikan tai pelkän aseettoman harjoittelun ja graduointien suorittamisen vain toisesta osa-alueesta kiinnostuneille. Harjoittelun edetessä aseettoman ja aseellisen toiminnan raja kuitenkin yleensä hämärtyy.

Opetusjärjestys

Aseiden käyttö erilaisina yhdistelminä ja vaihtelevia yhdistelmiä vastaan opitaan oppilasasteiden harjoittelun aikana suunnilleen järjestyksessä:

 • keppi
 • keppi + lyhyt keppi
 • pitkä veitsi (ensin kepillä simuloiden, myöhemmin aidolla)
 • kaksi keppiä

Harjoittelun alkuvaiheen tekniikat ovat melko tarkkaan määriteltyjä ja opetetaan yksityiskohtaisesti. Escriman luonteeseen kuuluvasti siirrytään edistyttäessä vapaamuotoisempiin harjoitteisiin. Niissä pyritään unohtamaan yksittäisten tekniikoiden rajoittava muoto ja hyödyntämään vain niiden opettamia periaatteita tilanteen mukaan.

Eri vaiheissa opittujen periaatteiden on tarkoitus toimia pääosin myös myöhemmin uusilla aseilla ja uusissa tilanteissa. Näin ajatellen jo ensimmäinen yhden kepin perustekniikka valmistaa harjoittelijaa myös esimerkiksi veitsen käyttöön. Soveltaminen ei kuitenkaan ole aina suoraviivaista kepin vaihtamista veitseksi ja liikkeiden ulkoisen muodon toistamista. Soveltaminen vaatii tietoa ja ymmärrystä, jota ensimmäistä tekniikkaansa harjoittelevalla ei vielä ole kuin poikkeustapauksissa.

Jay Dobrin - Englanti

Jay Dobrin
Jay Dobrin

Jay Dobrin on British International Fighters Federationin (B.I.F.F.) perustaja ja pääopettaja. BIFF:in alaisuudessa opetetaan hänen versiotaan escrimasta sekä wing chun:iin ja aseettomaan escrimaan pohjautuvaa chinese boxingia.

Dobrinin escrimaan ovat vaikuttaneet mm. hänen wing chun -taustansa sekä ensimmäinen ja pääasiallinen escrima-opettajansa Rene Latosa. Dobrin sai Latosalta escrima-ohjaajan sertifikaatin kolmantena, heti Brian Jonesin ja Bill Newmanin jälkeen. Hän on saanut vaikutteita myös harjoiteltuaan 30 vuoden aikana mm. Leon Gironen, Dentoy Revillierin ja useiden muiden kanssa.

Kaj Westersund - Suomi

Kaj Westersund
Kaj Westersund

BIFF:in Suomen pääohjaaja on Kaj Westersund. Hän opettaa Turussa Shaolinin salilla mm. escrimaa ja jujutsua.

Westersund aloitti escrima-harjoittelunsa 1979-80 opettajanaan Jay Dobrin, jonka hän tapasi silloisen jujutsu-opettajansa luona. Hän harjoittelee ja opettaa myös toista escrima-tyyliä, Pekiti-Tirsiaa, opettajanaan William McGrath.

Kaj Westersund on kirjoittanut yhdessä Esa Halmisen ja Paul Pauwelsin kanssa kirjan, jossa esitellään BIFF-escrimaa. Kirjaa ja muuta aiheeseen liittyvää voi tiedustella suoraan häneltä itseltään.

Westersundin yhteystiedot löydät Shaolinin sivuilta.

BIFF Suomessa

BIFF on yksi laajimmalle levinneistä escrima-tyyleistä Suomessa. BIFF-escrimaa opetetaan ainakin näissä seuroissa:

Lisäksi eri puolilta voi löytyä pienempiä, muuten kuin seuran muodossa toimivia harjoitusryhmiä. Tilanteen yleisesti eri paikkakunnilla tuntee parhaiten tyylin pääopettaja, Kaj Westersund.

Linkkejä aiheesta